Dikemas kini secara berkala. Kemas kini terbaru: 10 Apr 2014

Kategori

 

 

 • Kumpulan Penyelidikan

  Sains dan Teknologi

  Bahasa dan Linguistik

  Fizik Teori dan Matematik

  Falsafah

  Sains Sosial

  Ekonomi dan Kewangan  (Nota: Pautan di atas akan dihubungkan ke laman khas setiap kumpulan penyelidikan terbabit)
 • Arkib

 • Cari topik / kata kunci

  Untuk carian topik tertentu, boleh gunakan enjin carian internet Google. Masukkan kata kunci / topik yang ingin dicari dan 'site: www.kesturi.net'. Cth: lawati www.google.com dan taip 'epistemologi site:www.kesturi.net' untuk mencari penulisan berkaitan epistemologi di kesturi.net. (Masih berkemungkinan akan menemui hasil daripada tempat lain juga)

   

 • Pengguna wordpress

 • Hebahkan

 • Ikuti perkembangan ASASI dan kesturi.net dengan Twitter:
  @kesturidotnet

   

 • Ulasan Terkini

 • Langgan senarai kiriman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kata sarjana,

"[S]ains matematik dalam acuan Malayonesia (bahasa Melayu dan nilai Malayonesia) masih amat relevan dan masih amat berpotensi menandingi sains dalam acuan Barat. Sains matematik dalam acuan sendiri dibina menerusi dua peringkat. Pertamanya peringkat mengkritik sesuatu unsur sains matematik kini daripada perspektif nilai dan pandangan alam kita sendiri. Peringkat keduanya ialah pembinaan semula unsur sains matematik yang dikritik itu menggunakan konsep-konsep sendiri lalu menghasilkan sekurang-kurangnya tafsiran baharu atau inovasi terhadap unsur ilmu lama itu." - Shaharir Mohamad Zain, 'Etnomatematik Malayonesia Kontemporer'.


Pertemuan Kumpulan Penyelidikan Bahasa dan Linguistik 5 April 2014

Pembentangan makalah

Pada 5 April 2014, Kumpulan Penyelidikan Bahasa dan Linguistik ASASI telah mengadakan pertemuan ke-4 di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia, Serdang.

[Baca teks penuh...]

Sistem Matawang Pelengkap (Complementary Currency System)

Oleh : Mohd Aiman bin Badrul Khair – Matawang pelengkap ialah apa sahaja yang dipersetujui oleh sesebuah komuniti untuk digunapakai sebagai sistem pertukaran/ pembayaran selain daripada matawang konvensional/ nasional. Ia juga dikenali dengan nama-nama lain seperti matawang komuniti, matawang tempatan, matawang sekunder, dan matawang sosial. Matawang pelengkap secara umumnya bukan dicipta sebagai pengganti atau pesaing kepada matawang konvensional. Seperti namanya, ia berfungsi sebagai pelengkap (complementary) kepada matawang konvensional (Lietaer, Kennedy, Rogers 2012).

[Baca teks penuh...]

Perbandingan Aliran Teori Permintaan Wang oleh Keynes, Friedman dan Hayek

Oleh: Muhammad Harunurashid bin Thelatha – Beberapa aliran pemikiran ekonomi oleh sarjana – sarjana Barat pada dasawarsa ke–20 mempunyai pandangan berbeza tentang teori permintaan wang. Perdebatan masih wujud untuk menentukan aliran apakah yang terbaik. Penulisan ini akan cuba membincangkan aliran pemikiran teori permintaan wang oleh Keynes, Friedman dan Hayek.

[Baca teks penuh...]

Bibliografi Eropah Tentang Serba-Serbinya Tamadun Melayu Sebelum Dari Tahun 1800 Masihi

Oleh Zaharin Affandi Mohd – Pada tahun 2005, satu senarai buku-buku Eropah berkenaan alam Melayu telah diterbitkan dalam Jurnal Kesturi (lihat Alinor: 2005). Senarai tersebut merupakan pungutan daripada beberapa sumber. Senarai tersebut kemudiannya ditambah baik dengan tersenarainya versi-versi bahasa Inggeris untuk sumber selain Inggeris seperti Portugis, Belanda dan Sepanyol (jika ada), memasukkan pungutan-pungutan baru yang diperolehi dari internet, serta membetulkan pentarikhan berdasarkan bandingan data secara kolektif. Data-data yang ditampilkan ini adalah sebagai rujukan kepada para sarjana yang ingin mendapatkan gambaran masyarakat di alam Melayu pada kurun ke-16 hingga ke-18 baik dari segi ekonominya, sistem perundangannya termasuklah sains dan teknologinya.

[Baca teks penuh...]

Persenjataan Minangkabau

Oleh Mohd Shafiq Mohd Ali – Minangkabau merupakan salah satu etnik Melayu yang tinggal di kawasan Sumatera Barat. Pengalaman etnik ini berperang sesama mereka dalam perang Padri yang disebabkan oleh pergeseran yang terjadi antara pihak Adat dan juga pihak Agama. Selain itu, orang Minang juga mempunyai pengalaman dalam berperang dengan Belanda. Betapa sukarnya Belanda untuk menewaskan orang Minang ini sehinggalah seorang kapten Belanda, Kapten Hendrix menulis sebuah catatan yang kemudian dibukukan untuk menjadi bacaan wajib kepada setiap tentera Belanda yang akan dihantar berperang ke Sumatera.

[Baca teks penuh...]

 

 

Intisari kandungan laman

Setakat ( 20 April 2014 )

« Sebelum | Halaman 1

Makalah, Pembentangan : Teori Pengetahuan, Percakapan dan Kelakuan Sebagai Teras Pendidikan Karakter

Teori pengetahuan, percakapan dan kelakuan adalah teras kepada pendidikan karakter. Malah, meletakkan teori pengetahuan sebagai sebahagian daripada pendidikan karakter akan memperkukuhkan percakapan dan kelakuan. Hal ini sebenarnya telah disentuh oleh Errington (1984), namun dalam bentuk perbahasan ynag lain, terutamanya pada Bahagian III : Adaik and Epistemology. Sekarang, kami persembahkan apakah yang kami maksudkan sebagai teori pengetahuan Minangkabau.

[Baca teks penuh...]

Pembentangan : Epistemologi dan Logik di Eropah

Nota perbincangan dibentangkan dalam perbincangan Kumpulan Bahasa dan Linguistik ASASI pada 25 Jan 2014, di FSKTM, UPM, Serdang. Oleh Dr Mohammad Alinor Abdul Kadir.

[Baca teks penuh...]

ASASAINS : ASASAINS 1432H / 2012M / 1934S

logo_asasi

ASASAINS 1432H / 2012M / 1934S

[Baca teks penuh...]

Surat : Ulasan GMP terhadap pandangan Mahathir

anti-PPSMI

Ulasan GMP terhadap pandangan Mahathir di Seminar “International Conference on Teacher Education in the Muslim World” di Putrajaya pada 12 Nov. 2013

[Baca teks penuh...]

Makalah, Pembentangan : Rekonstruksi Model Situs Kuta Lubok Berdasarkan Data Elektromagnetik ‘Very Low Frequency’ (VLF)

Oleh: Nazli Ismail drk. – Situs benteng Kuta Lubok merupakan salah satu bangunan peninggalan sisa-sisa kejayaan Aceh pada masa silam. Berdasarkan catatan sejarah, Kuta Lubok merupakan bagian dari pusat perdagangan Kerajaan Lamuri abad ke-9, sehingga sering disinggahi oleh berbagai pelayaran internasional. Benteng tersebut juga sempat dikuasai Protugis pada abad ke-16 untuk kepentingan penyerangan wilayah Nusantara. Pada saat ini kawasan yang pernah megah tersebut hanya tersisa puing-puingnya saja. Mengingat pentingnya peran kawasan Kuta Lubok pada masa lampau kami telah melakukan rekonstruksi model benteng berdasarkan variasi resistivitas batuan yang terukur dari peralatan Very Low Frequency (VLF). Kami mengukur komponen medan magnet dan medan listrik sekaligus pada frekuensi 15 – 30 kHz. Untuk mendapatkan visualisasi geometri 3D dengan resolusi terbaik, kami membuat 12 profil sepanjang 60 meter yang memotong areal sisa bangunan dengan jarak antar station 5 meter dan jarak antar lintasan 10 meter. Berdasarkan analisa data tilt magnetik, sisa bangunan benteng yang terkubur ditandai oleh kluster-kluster pola distribusi rapat muatan minimum. Pada data mode resistivity, bangunan benteng ditunjukkan oleh nilai resistivitas yang tinggi. Berdasarkan informasi dari dua metode pengukuran tersebut, geometri benteng Kuta Lubok diduga berbentuk dinding persegi panjang setebal 2 meter yang menutupi areal seluas 30 meter x 90 meter menghadap lautan.

[Baca teks penuh...]

Makalah, Pembentangan : Unsur Matematik dalam Hikayat Hang Tuah

Hikayat Hang Tuah mengisahkan cara hidup masyarakat Melayu di sekitar istana pada pemerintahan kesultanan Melaka abad ke-15. Terdapat banyak unsur matematik di dalam hikayat tersebut yang boleh dikelaskan sebagai nombor kardinal (nombor/ bilangan, amaun), nombor ordinal, tempoh/ masa/ waktu, usia, saiz, kedudukan, hubungan, gerakan, sukatan dan unit timbangan. Dalam kertas kerja ini dipaparkan unsur-unsur matematik tersebut.

[Baca teks penuh...]

Makalah, Pembentangan : Strategi Peperangan Malayonesia

Makalah ini dikembangkan daripada makalah asal yang dibentangkan di INSPEM, UPM, suatu masa dahulu, dan di PDP, UM, pada 7/9/2013. Semenjak daripada itu, kami berusaha mendapatkan rujukan-rujukan yang lebih baik bagi menjelaskan butiran-butiran penting yang akan dipersembahkan di bawah. Kami akan membicarakan dua buah teks Jawa yang khusus berbincang tentang strategi peperangan. Namun, kami akan memulai perbincangan dengan menyatakan kedudukan bidang ini di dalam teks terasnya di India yang dikatakan merupakan rujukan paling utama kepada semua pemimpin/ ketua perang di Malayonesia dan Indo-China.

[Baca teks penuh...]

Makalah, Pembentangan : Etnomatematik Malayonesia Kontemporer

Etnomatematik lebih dikenali sejak pengajuannya oleh D’Ambrosio dalam sekitar akhir dasawarsa 1980-an, sebagai matematik sesuatu kumpulan etnik, bangsa atau peradaban dahulu kala. Bagi D’Ambrosio ilmu ini diguna untuk unsur pendidikan bagi mencitrakan matematik kepada pelbagai tamadun, khasnya peradaban sendiri, dan menghilangkan rasa perhambaan Eropah. Takrif etnomatematik sebegini diperluaskan oleh penulis ini sejak awal alaf ini sehingga menjadi etnomatematik, sebagai karya sesuatu etnik atau bangsa sepanjang masa sejak zaman Yunani sehinggalah matematik kontemporer. Bagi mengukuhkan lagi takrif ini, kumpulan penulis ini telah menerbitkan beberapa unsur sains matematik kontemporer yang berupa kritikan matematik kini berasaskan sistem nilai Malayonesia. Contoh unsur matematik itu ialah pengoptimuman yang menjadi sinonim dengan ekonomi dan unsur asas atau dominan dalam pengurusan dan kewangan di samping unsur penting dalam bidang sains dan teknologi. Beberapa unsur sains matematik yang lain turut dipaparkan kelemahannya. Semua ini menerbitkan medan penyelidikan matematik kontemporer yang amat mencabar dan amat luas yang sarat dengan nilai-nilai daripada kebudayaan sendiri.

[Baca teks penuh...]

Makalah, Pembentangan : Epistemologi, Falsafah dan Etnomatematik

Dalam kertas ini, perbincangan etnomatematik dilihat dari sudut falsafah menerusi aspek sejarah dan epistemologi. Dari segi sejarah, matematik telah dibangunkan dari postulat yang menggabungkan kedua-dua komponen aspek kualitatif dan kuantitatif. Walau bagaimanapun, dalam era berikutnya, aspek kualitatif telah dibayangi dan didominasi oleh aspek kuantitatif. Matematik bebas nilai menjadi rujukan para ilmuwan apabila positivisme menjadi paradigma kajian dalam pendidikan Barat. Dalam penulisan ini, kami ingin menjemput para peserta untuk mempertimbangkan etnomatematik sebagai faktor untuk mengintegrasikan kedua-dua aspek ke dalam acuan pendidikan kita sendiri. Sinopsis buku yang diterbitkan oleh Penerbit Universiti Malaya bertajuk ‘Etnosains dan Etnomatematik Alam Melayu’ diberikan pada penghujung kertas sebagai contoh penyelidikan yang sedang dijalankan di Institut Penyelidikan Matematik atau INSPEM, Universiti Putra Malaysia. Buku yang dimaksudkan bolehlah dianggap sebagai abstrak lanjutan bagi penyelidikan yang dibincangkan dalam kertas ini.

[Baca teks penuh...]

Memorandum, Surat : PPSMI Tidak Menentukan Ranking Universiti – GMP

anti-PPSMI

Hebahan Media GMP 1 Okt 2013, bil. 2 – GMP (Gerakan Mansuhkan PPSMI) menyangkal pendapat Tun Mahathir tentang perkara PPSMI berperanan menentukan asana atau ranking universiti.

[Baca teks penuh...]

« Sebelum | Halaman 1