Kemas kini terbaru: June 18, 2009

Kategori

 

 

 • Kumpulan Penyelidikan

  Sains dan Teknologi

  Bahasa dan Linguistik

  Fizik Teori dan Matematik

  Falsafah

  Sains Sosial

  Ekonomi dan Kewangan  (Nota: Pautan di atas akan dihubungkan ke laman khas setiap kumpulan penyelidikan terbabit)
 • Arkib

 • Cari topik / kata kunci

  Untuk carian topik tertentu, boleh gunakan enjin carian internet Google. Masukkan kata kunci / topik yang ingin dicari dan 'site: www.kesturi.net'. Cth: lawati www.google.com dan taip 'epistemologi site:www.kesturi.net' untuk mencari penulisan berkaitan epistemologi di kesturi.net. (Masih berkemungkinan akan menemui hasil daripada tempat lain juga)

   

 • Pengguna wordpress

 • Hebahkan

 • Ikuti perkembangan ASASI dan kesturi.net dengan Twitter:
  @kesturidotnet

   

 • Ulasan Terkini

 • Langgan senarai kiriman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sains Sosial & Mengkaji Masyarakat Sendiri

Dalam konteks mengurangkan pergantungan masyarakat kita yang kian beratus-ratus tahun menjadi penerima konsep dan pemikiran dari Eropah dan dunia Oksiden, perhubungan dengan beberapa buah masyarakat cendekiawan Asia dan bukan Barat mesti dilhat dari sudut strategik. Cendekiawan, ahli akademik, pendidik dan sarjana Malaysia hendaklah mula berdialog bukan hanya di kalangan kita sendiri dalam mengkritik dan mempersoalkan korpus sains sosial, tetapi juga di antara kita dan negara-negara seperti India, China, Jepun, serta di kalangan masyarakat cendekiawan di Asia Tenggara. Kita perlu berdialog – bukan saja dialog antara agama, tetapi dialog antara ilmu – apa yang dikatakan sebagai satu dialog ilmu atau sains manusia. Ini merangkumi semua bidang ilmu yang merentasi sains sosial dan manusia. Dalam hal ini misalnya, India amat menyerlah dalam melahirkan korpus ilmu yang menjadi alternatif kepada konsep dan teori yang lahir daripada Eropah. India telah melahirkan ramai sarjana, cendekiawan dan ahli falsafah yang telah menerokai ilmu berlandaskan kepada perspektif endogenous dengan mengkaji permasalahan dan pengalaman indigenuous. Dalam perbincangan kita, saya merujuk kepada perkembangan intelektual di India, dan pengukuran dan kesahihan kategori dan konsep yang kita gunakan untuk memahami masyarakat kita sendiri.

Bacaan lanjut di sini: Sains Sosial & Mengkaji Masyarakat Sendiri

Tiada komen

 

----

Nota: Pengunjung yang ingin beri komen dimohon gunakan ejaan yang betul supaya tak mengelirukan pembaca. Untuk makluman, komen yang mengelirukan, tak jelas tujuan dan maklumatnya, atau ‘spam’, tidak akan disiarkan atau akan dipadam. Harap maklum.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *