Kemas kini terbaru: December 7, 2013

Kategori

 

 

 • Kumpulan Penyelidikan

  Sains dan Teknologi

  Bahasa dan Linguistik

  Fizik Teori dan Matematik

  Falsafah

  Sains Sosial

  Ekonomi dan Kewangan  (Nota: Pautan di atas akan dihubungkan ke laman khas setiap kumpulan penyelidikan terbabit)
 • Arkib

 • Cari topik / kata kunci

  Untuk carian topik tertentu, boleh gunakan enjin carian internet Google. Masukkan kata kunci / topik yang ingin dicari dan 'site: www.kesturi.net'. Cth: lawati www.google.com dan taip 'epistemologi site:www.kesturi.net' untuk mencari penulisan berkaitan epistemologi di kesturi.net. (Masih berkemungkinan akan menemui hasil daripada tempat lain juga)

   

 • Pengguna wordpress

 • Hebahkan

 • Ikuti perkembangan ASASI dan kesturi.net dengan Twitter:
  @kesturidotnet

   

 • Ulasan Terkini

 • Langgan senarai kiriman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Memorandum

PPSMI Tidak Menentukan Ranking Universiti – GMP

Hebahan Media GMP 1 Okt 2013, bil. 2 – GMP (Gerakan Mansuhkan PPSMI) menyangkal pendapat Tun Mahathir tentang perkara PPSMI berperanan menentukan asana atau ranking universiti.

[Baca teks penuh...]

PERNYATAAN AKHBAR GMP 22 OKTOBER 2011 (Bil. 3/2011)

PERNYATAAN AKHBAR GMP 22 OKTOBER 2011 (Bil. 3/2011) GMP (Gerakan Memansuhkan PPSMI) yang dianggotai oleh 148 persatuan/kumpulan kerabatnya menyatakan buat kesekian kalinya lagi terima kasihnya atas keprihatinan kerajaan mendengar rintihan kami yang mewakili rakyat terbanyak (yang diwakili oleh GMP) dengan menetapkan dasar bahasa yang baharu di dalam pendidikan sekolah, iaitu memansuhkan PPSMI mulai 2011. Baru …

[Baca teks penuh...]

ASASI Membantah PPSMI

Bantahan kami ini bukan semata-mata “tidak mahu berpatah balik kerana tiada tanda-tanda sesat dan menyesatkan,” dan sekali-kali tidak kerana kononnya kami tidak mengiktiraf kepentingan bahasa Inggeris. Pendirian kami ini didorong kuat oleh kesedaran kami yang berasaskan teori dan empirik tentang hukum (empirik, aqli dan naqli) pembangunan SAKTI zaman berzaman dan di negara-negara maju.

[Baca teks penuh...]

Memorandum ASASI tentang Pengajaran Sains dan Matematik Sekolah dalam Bahasa Inggeris

Para sarjana Dunia telah ijmak bahawa penggunaan bahasa ibunda dalam pendidikan peringkat awal lebih berkesan daripada penggunaan bahasa asing pada tahap pendidikan itu. Banyak kajian penggunaan bahasa ibunda dalam pendidikan yang telah diperakui oleh UNESCO menunjukkan pelajar di peringkat permulaan pendidikan yang diajar dengan menggunakan bahasa ibunda sebagai bahasa pengantar mempunyai prestasi lebih cemerlang daripada pelajar yang diajar di dalam bahasa asing.

[Baca teks penuh...]

Kedudukan GENTING Bahasa, Budaya Sains dan Teknologi (S & T) dan Nasib Warga Melayu-Islam

ASASI melihat kewibawaan keempat-empat Akta pendidikan tersebut dalam menentukan nasib dan ketahanan warga Melayu-Islam dalam S & T terletak kepada keupayaan gagasan Akta-akta itu memupuk, memelihara, menjamin dan mengukuhkan ketiga-tiga premis di atas. Suatu hal yang jelas ialah betapanya pembudayaan, penguasaan dan perserataan S & T di kalangan warga Melayu-Islam bersimpul rapi dengan ikatan daulat bahasa dan maruah bangsa.

[Baca teks penuh...]

| Halaman 1